A vonalkód a vonalkódba kódolt információ vonalakkal és köztük lévő közökkel történő képi leképezése. Segítségével gyorsabb és hibamentes lehet az adatbevitel. Vonalkód típusok a következők lehetnek: EAN/UPC, ITF-14, EAN-128, QR Code és DataMatrix. Utóbbi kettő lineáris helyett kétdimenziós kód, amelyek vonalak és közök helyett modulokból épülnek fel. Az EAN/UPC jelképcsalád vonalkódjai és az ITF-14 és DataBar jelképcsalád több vonalkód típusa csak GTIN számot tud feltüntetni, míg a EAN-128 jelképcsalád Kiterjesztett típusú vonalkódjai, illetve a QR Code és DataMatrix több több adat feltüntetésére is képes.

A vonalkód elhelyezésével kapcsolatos legfontosabb kritérium, hogy a jelkép teljes hosszában látható legyen. A jelképen ne legyen gyűrődés, szakadás, stb. és legyen elegendő szabad hely a sarkokhoz és a szélekhez képest. Hajlított és hengeres termékeknél (konzerv, üdítő) ajánlott a jelképet úgy elhelyezni, hogy a vonalak a görbült felületre merőlegesen haladjanak (létra elhelyezés), és lehetőség szerint a vonalak párhuzamosak legyenek a nyomtatás irányával.

Kiskereskedelmi leolvasási környezetben egy, míg általános (raktári) környezetben kettő ugyanazon karaktersort feltüntető vonalkód jelkép elhelyezése javasolt.

A vonalkód jelkép olvashatóságának biztosításához megfelelő kontraszt kell, azaz a sötét vonalaknak/moduloknak és a világos háttérnek jelentősen el kell különülnie annak érdekében, hogy a leolvasó berendezés számára könnyen értelmezhető legyen a jelkép. A vonalak színválasztása kapcsán a fekete vonal/modul a legjobb, de használható még a sötétkék és a sötétzöld szín is. Háttér színére pedig legjobb választás a fehér, piros, narancs és a sárga szín.

Tihanyi Attila
Nyomdamérnök

Vigyorog a nyomdamérnök…

Íme a kép, amit ígértem: Hát ennyire sikerült letörölni azt a bizonyos "vigyort"...  ELŐZMÉNY - Pár hete ezt a levelet küldtem ki a levelező listánkra: "Legutóbbi levelemben megkértem Önt is, hogy izzassza meg Nyomdamérnökeinket technikai kérdéseivel,...

bővebben

Mire számíthat, amikor tőlünk rendel?

nyomtatás olcsón

Áraink gyártói árak, azokat nem terheli közvetítői, vagy kereskedői jutalék.

nyomtatás gyorsan

Gyorsan reagálunk
a megrendelőink megkereséseire és igényeire.

nyomtatás kiszerelés

Igazodunk megrendelőink kiszerelési igényeihez.

nyomtatás határidőre

Akár 1-3 napon
belül leszállítjuk megrendeléseit.

nyomtatás grafika

Leadott grafikáit szükség esetén átdolgozzuk tekercses nyomtatáshoz.

nyomtatás ingyenes

Ingyenesen szállítunk
az egész ország területére.

nyomtatás igény szerint

Maximálisan figyelembe vesszük gyártási igényeit
és elvárásait.

nyomtatás szakértelem

Széleskörű szakmai tapasztalat többféle címkézés terén.

nyomtatás e-mail

E-mailt és/vagy SMS-t küldünk a szállításról.

nyomtatás érthetően

Kérdéseire, észrevételeire közérthető módon válaszolunk.

nyomtatás rugalmasan

Rugalmas vállalási határidőket is figyelembe tudunk venni.

nyomtatás rugalmasan

MINDENRE van címkénk!
🙂